Maso obsahuje hodně bílkovin, které potřebujeme pro to, aby naše tělo dobře fungovalo a cítili bychom se zdraví a fit. Což je určitě potřeba. A červené maso obsahuje jako bonus zinek a vitamin B12. Jako červené maso se bere hovězí maso, jehněčí maso, telecí maso, skopové maso a vepřové maso. Není nutné zmiňovat, že zinek a vitamin B12 naše tělo potřebuje, aby dobře fungovalo. Mezi bílé maso patří ryby a drůbeží maso. Maso obsahuje přesněji asi 50–75% vody, kolem 20 % bílkovin a tuku asi 35 %, někdo uvádí, že obsahuje hodně tuku, ale to není tak pravda. Jsou masa méně tučná a masa více tučná.
U konzumace masa se tvrdí, že je nevhodné, protože je obtížně stravitelné a naskýtá se potencionální výskyt rakoviny. Jenže záleží na masu, který jíte. Abyste měli pestrý jídelníček, je vhodné jíst každé maso. Jak červené, tak bílé maso, různě to střídat. Červené maso je tučnější a pokud se hodně konzumuje, může způsobit rakovinu tlustého střeva. Je to díky zvýšené hladiny cholesterolu a nasycených mastných kyselin. Pokud se konzumuje v rozumné množství, je to v pohodě. Toto maso obsahuje železo a minerály. Tohle v bílém mase nenajdete. Veganům díky absenci masa minerály a železo mohou chybět. Hovězí maso například ještě obsahuje hodně železa.
Mořské ryby například obsahují jod. A jod je nutný ohledně štítné žlázy. Ryby patří mezi bílé maso. Bílé maso není tak tučné. je lehčeji stravitelné. Nemá ale tolik minerálů. Hodně záleží na přípravě. je lepší spíše maso péct, grilovat a vařit. Nejzdravější je právě vařené maso. Omezte uzené maso a různé druhy uzenin. Když už dostanete chuť na uzeninu, raději upřednostněte uzené maso anebo šunku s vysokým obsahem masa před klobásami a salámy. Je nutné si také uvědomit, že uzeniny obsahují skryté soli. Pokud se rozhodnete vynechat maso, nahraďte bílkoviny vejci, mléčnými výrobky, tofu, robi masem. Robi maso se skládá z červené řepy, pšeničné bílkoviny a vody. Směs je okořeněná. Neobsahuje tuk a cholesterol. Také můžete bílkoviny nahradit luštěninami. Vitamíny a minerály najdete v ovoci, v zelenině, v luštěninách. Popřípadě lze využít k doplnění minerálů a vitamínů různé doplňky stravy.